Francuska deska serów – gatunki, dodatki, zasady

Francuska deska serów

Przegląd najpopularniejszych francuskich serów

Camembert

To miękki, podpuszczkowy ser o niezwykle intensywnym zapachu i charakterystycznym smaku. W maślanym wnętrzu można wyczuć wyraźny aromat grzybów, a całość pokryta jest puszystą, białą skórką.

Brie

To delikatny pleśniowy ser z maślanym, miękkim wnętrzem i białą skórką. Produkowany jest z mleka krowiego, charakteryzuje się subtelnym, śmietankowym smakiem.

Roquefort

Jeden z najsłynniejszych serów francuskich, o słonym, intensywnym smaku. Powstaje z owczego sera z dodatkiem szlachetnej, niebieskiej pleśni. Ma wyrazisty zapach i niezwykle kruchą konsystencję.

Fromage de chèvre

To rodzina serów powstałych z mleka koziego, zwykle formowanych w roladki o białym bądź niebieskawym zabarwieniu. W zależności od jego dojrzałości, możemy wyczuć delikatne, kremowe nuty bądź intensywny, charakterystyczny smak mleka koziego.

Emmentall

To ser żółty, o słodkawym, delikatnym smaku. Jego charakterystyczną cechą są duże dziury.

Mimolette

Twardy, intensywnie pomarańczowy ser z orzechowym posmakiem. Bardzo charakterystyczny ze względu na proces dojrzewania, w którym biorą udział pajączki, zamieszkujące w jego skórce.

Dodatki

Owoce: gruszki, jabłka, winogrona, truskawki, figi

Rada: słodkie owoce np. gruszki podeślą smak serów z porostem niebieskiej bądź zielonej pleśni

Warzywa: świeże i suszone pomidory, oliwki

Rada: delikatne, suszone pomidory idealnie współgrają z serami typu Camembert, Brie

Bakalie: orzechy, suszone owoce (żurawina, śliwki, daktyle, rodzynki)

Rada: Orzechy idealnie współgrają z praktycznie każdym gatunkiem sera.

Pieczywo: bagietki, ciemny chleb, krakersy

Sosy: oliwa z oliwek, balsamico, konfitury owocowe, miód, musztarda

Rada: Musztarda to idealny dodatek do słodkich serów żółtych

Wino

Rada: Sery delikatne i pleśniowe powinno podawać się z delikatnymi, białymi winami, które nie przytłoczą ich smaku. Sery twarde o intensywnym smaku dużo lepiej będą współgrały z ciemnymi, wytrawnymi pozycjami.

Zasady

  1. Deska powinna się składać z 3 do 5 serów, 4 rodzaje to idealna ilość. Warto wybrać te różniące się smakiem i teksturą. Ja bardzo lubię tą kombinację: ser pleśniowy z białą skórką (np. Camembert), ser pleśniowy z niebieskim bądź zielonym przerostem pleśni (np. Roquefort), ser kozi oraz ser żółty (np. Mimolette).
  2. Degustacje zawsze zaczynamy od najdelikatniejszego sera, który mógłby zostać przytłumiony przez intensywne walory smakowe innych serów. Następnie przechodzimy do tych ostrzejszych, bardziej słonych lub z przerostem pleśni.
  3. Każdy ser powinien mieć oddzielny nóż i nie stykać się z innymi gatunkami, tak aby smaki nie mieszały się. Do miękkich serów możemy dać zwykłe noże, do twardych ostre.
  4. Sery najlepiej podać częściowo pokrojone, tak aby goście wiedzieli w jaki sposób powinno się dalej dzielić produkt. Mogę być także całe pokrojone lub podane w całości.
  5. Sery, szczególnie miękkie i pleśniowe, powinny zostać wyjęte z lodówki godzinę przed podaniem, aby wydobyć ich wszystkie walory smakowe.
  6. Sery podajemy na desce drewnianej lub kamiennej.
  7. Płynne dodatki podajemy oddzielnie, resztę można poukładać na desce lub wrzucić w oddzielne miseczki.
  8. Do serów nie wolno podawać cytrusów i kawy, może znacznie zmienić ich smak.
(Visited 29 times, 1 visits today)

Dodaj komentarz