Jedzenie w Chorwacji – czego warto spróbować?

Chorwacja kuchnia jest różnorodna i pełna smaków. Trochę obawiał się tego wyjazdu, gdyż miał to być mój pierwszy bezmięsny urlop. Jak widać zupełnie niepotrzebnie, z głodu nie umarłam. Wręcz przeciwnie, zalewały mnie tony burków, owoców morza, lodów i pizzy, aż mi trochę wstyd. Zapraszam na moją pierwszą pescowegetariańską podróż kulinarną. Dzisiaj na celowniku jedzenie w Chorwacji!

Burek

Najpopularniejsza przekąska w Chorwacji. Są to płaty ciasta filo, przekładane farszem. Najczęściej zawijane w rurki lub układane na sobie na planie koła. Burki podawane są zarówno na słodko, jak i na słono. Jakie farsze są najpopularniejsze? Serowy, mięsny, mieszany lub z jabłkami. Ze względu na to, że nie jem mięsa, najczęściej wybieraną przeze mnie wersją była ta serem. Ser nie był przygotowany typowo na słodko, był lekko słony i kwaśny i bardzo dobry.

Ceny:

7 – 13 kun / porcja (bardzo sycąca)

burek

Ryby i owoce morza

Jak wiadomo, Chorwacja ma bardzo długą linią brzegową. Wybierając się w okolice Adriatyku naturalnym wyborem na obiad będą ryby i owoce morza. Muszę przyznać, że był to strzał w dziesiątkę. Wszystko było świeże i pyszne. Warto skusić się na aromatyczną zupę rybną, drugie danie należy do owoców morza: z makaronem, ryżem, na pizzy, grillowane, wszystkie zachwycają. Wyjątkowym daniem jest risotto lub pasta barwiona atramentem z mątwy, najczęściej podawane z owocami morza. Próbowałam, było dobre.

Ceny

20 – 30 kun – zupa rybna (podawana z chlebkiem)

50 – 80 kun – risotto / pasta

60 – 130 kun – ryby

30 – 70 kun – kalmary

100 – 150 kun – zestaw: zupa rybna + drugie danie z owocami morza / ryba + deser

owoce morza

A tutaj możecie zobaczyć własnoręcznie przygotowywane i grillowane kalmary, prosto z targu rybnego:

Pizza

Pizza w Chorwacji jest bardzo dobra. Nie jest łatwe znalezienie tutaj sieciówki pizzerii i nie warto. Na każdym rogu można znaleźć knajpkę, specjalizującą się w tej potrawie. I tak podczas wyjazdu pochłonęłam kilka różnych rodzajów pizzy: z owocami morza, tuńczykiem, wegetariańską, ze szpinakiem, pieczarkami. Oczywiście jakościowo były różne w zależności od miejsca posiłku, jednakże muszę przyznać, iż lepiej rozumieją oni od polaków jak pizza powinna wyglądać i smakować. Bardzo przypomina tą włoską, a nie polską czy amerykańską, które dla mnie są mierne. Dobre jakościowo składniki, cienkie ciasto i aromatyczny sos pomidorowy, a do tego oliwa. Czego chcieć więcej?

Ceny:

30 – 70 kun / w zależności od wielkości i miejscowości

pizz

 

Lody

A jeśli liczysz na deser nie ma nic lepszego niż lody. Te w Chorwacji są wielkie i pyszne. Ja oczywiście najczęściej wybierałam moje ulubione – kokosowe, ale wachlarz smaków jest wielki. Warto postawić na klasykę. Nie przesadźcie jednak z ilością, tam jedna kulka wygląda jak 3 kulki kupione w Polsce, jest wielka!

Cena:

8 – 10 kun / kulka (ogromna)

Jeszcze mało?

Zajrzyj do Bośni i Hercegowiny!

Na bośniacką kawę i mega słodką Baklavę.

bosnia

Jaka jest Wasza ulubiona kuchnia? Lubicie próbować nowych rzeczy?

Zapraszam do innych postów o Chorwacji:

Split – stolica Dalmacji

(Visited 429 times, 1 visits today)

Dodaj komentarz