Kuchnia tajska jest uważana za jedną z najlepszych kuchni świata nie bez przyczyny. Potrawy przygotowywane w myśl zasady harmonii pięciu smaków są niezwykle aromatyczne i charyzmatyczne. Jak jednak zabrać się za wykonanie takiej potrawy?
A no trzeba zacząć od zakupów!
Zakupy
Podstawowe składniki:
– mleczko kokosowe
Czym większa zawartość ekstraktu z kokosa tym lepiej, wybierajcie te od 80% z najkrótszym składem (ekstrakt+woda).
Cena: 6-8 zł / 400 ml
– sos sojowy / sos rybny
Oba świetnie podbijają smak dania. Ja nie wyobrażam sobie tajskiego jedzenie bez tych sosów, oba są niezbędne. Nie powinno się ich stosować jako zamienniki. Z wszystkich sosów sojowych, jakich próbowałam najlepszy jest Kikkoman. Po dodaniu takiego sosu można zrezygnować lub ograniczyć dodawanie soli do dania.
Cena:
13-15 zł / 250 ml – sojowy
6-10 zł / 200 ml – rybny
Cena
– limonka
Limonkę daję do każdego dania. Świetnie łamie ostre smaki potrawy. W żadnym wypadku nie wolno jej zastąpować cytryną
Cena: 1 zł / sztuka
– pasta curry
Występuje w trzech wersjach: czerwonej, żółtej i zielonej. Nie wybierajcie na początek zielonej, jest najostrzejsza. W czerwonej znajduje się chili, trawa cytrynowa, czosnek, cebula, imbir, kolendra, w żółtej dodatkowo kurkuma. Oczywiście można samodzielnie przygotować taką pastę. Ja jednak zazwyczaj wybieram kupne, mają świetne składy i dobre składniki, no i nie trzeba się męczyć. 🙂 Polecam tą: https://www.paleczkami.pl/product-pol-237-Pasta-curry-czerwona-400g.html
Cena:
25 zł / 1 kg
14 zł / 400 g
– ryż basmati / jaśminowy
Te dwa rodzaje ryżu są fenomenalne. Spakują zupełnie inaczej niż zwykły biały ryż. Mają długie ziarnka i delikatnie się lepią.
Cena: 3-7 zł / 400 g
– cukier trzcinowy
Jest mniej słodki i ma troszkę bardziej “karmelowy” smak niż zwykły cukier. Jest idealnym uzupełnieniem dla dań kuchni tajskiej.
Cena:
4-5 zł / 500 g
Dodatkowo warto kupić:
kolendrę, trawę cytrynową, grzyby shiitake, imbir, bazylię tajską, galangal, tamarynd, liście kaffiru
Najważniejsze zasady kuchni tajskiej:
- Dania powinny być harmonijnym połączeniem 5 smaków: kwaśnego, słodkiego, ostrego, słonego i gorzkiego.
- Ostrość pasty chilli najlepiej neutralizuje mleczko kokosowe.
- Podstawą są tanie i łatwo dostępne produkty – ryż, owady, kokos, owoce morza.
- Potrawy je się rękami bądź łyżką i widelcem, pamiętać jednak trzeba, że widelec służy jedynie do nakładania dania na łyżkę. Je się tylko prawą ręką, gdyż lewa uznawana jest za nieczystą.
- Potrawy są mocno doprawione i aromatyczne, przyprawy są najważniejsze w kuchni tajskiej. Zioła według tajów mają właściowości zdrowotne, leczą nie tylko ciało, ale i dusze.
- Potrawy najczęściej przygotowywane są na parzę bądź woku.
- Ważnym aspektem jest aparycja dania, powinna być dopracowana w najmniejszych aspektach i być przyjemna dla oka.
Tradycyjne dania kuchni tajskiej:
- Zupa tajska (z warzywami, owocami morza, rybą)
- Zupa z krewetek
- Yam
- Tajskie curry
- Grillowane owoce morza
- Ryż na sto sposobów (najczęściej jaśminowy)
- Pad Thai
- Sałatka z papai
- Słodki ryż z mango i mleczkiem kokosowym
Lubicie eksperymentować z gotowaniem i nowymi smakami? Ja bardzo. Dajcie znać czy próbowaliście kuchni tajskiej i jakie są Wasze ulubione potrawy.
Dzięki za podanie listy zakupów do kuchni tajskiej.
Bardzo mi to pomogło bo opisujesz dlaczego
Super