Kuchnia tajska – podstawy

Kuchnia tajska jest uważana za jedną z najlepszych kuchni świata nie bez przyczyny. Potrawy przygotowywane w myśl zasady harmonii pięciu smaków są niezwykle aromatyczne i charyzmatyczne. Jak jednak zabrać się za wykonanie takiej potrawy?

A no trzeba zacząć od zakupów!

Zakupy

Podstawowe składniki:

mleczko kokosowe

Czym większa zawartość ekstraktu z kokosa tym lepiej, wybierajcie te od 80% z najkrótszym składem (ekstrakt+woda).

Cena: 6-8 zł / 400 ml

sos sojowy / sos rybny

Oba świetnie podbijają smak dania. Ja nie wyobrażam sobie tajskiego jedzenie bez tych sosów, oba są niezbędne. Nie powinno się ich stosować jako zamienniki. Z wszystkich sosów sojowych, jakich próbowałam najlepszy jest Kikkoman. Po dodaniu takiego sosu można zrezygnować lub ograniczyć dodawanie soli do dania.

Cena:

13-15 zł / 250 ml – sojowy

6-10 zł / 200 ml – rybny

Cena

limonka

Limonkę daję do każdego dania. Świetnie łamie ostre smaki potrawy. W żadnym wypadku nie wolno jej zastąpować cytryną

Cena: 1 zł / sztuka

pasta curry

Występuje w trzech wersjach: czerwonej, żółtej i zielonej. Nie wybierajcie na początek zielonej, jest najostrzejsza. W czerwonej znajduje się chili, trawa cytrynowa, czosnek, cebula, imbir, kolendra, w żółtej dodatkowo kurkuma. Oczywiście można samodzielnie przygotować taką pastę. Ja jednak zazwyczaj wybieram kupne, mają świetne składy i dobre składniki, no i nie trzeba się męczyć. 🙂 Polecam tą: https://www.paleczkami.pl/product-pol-237-Pasta-curry-czerwona-400g.html

Cena:

25 zł / 1 kg

14 zł / 400 g

ryż basmati / jaśminowy

Te dwa rodzaje ryżu są fenomenalne. Spakują zupełnie inaczej niż zwykły biały ryż. Mają długie ziarnka i delikatnie się lepią.

Cena: 3-7 zł / 400 g

cukier trzcinowy

Jest mniej słodki i ma troszkę bardziej “karmelowy” smak niż zwykły cukier. Jest idealnym uzupełnieniem dla dań kuchni tajskiej.

Cena:

4-5 zł / 500 g

Dodatkowo warto kupić:

kolendrę, trawę cytrynową, grzyby shiitake, imbir, bazylię tajską, galangal, tamarynd, liście kaffiru

 

Najważniejsze zasady kuchni tajskiej:

  1. Dania powinny być harmonijnym połączeniem 5 smaków: kwaśnego, słodkiego, ostrego, słonego i gorzkiego.
  2. Ostrość pasty chilli najlepiej neutralizuje mleczko kokosowe.
  3. Podstawą są tanie i łatwo dostępne produkty – ryż, owady, kokos, owoce morza.
  4. Potrawy je się rękami bądź łyżką i widelcem, pamiętać jednak trzeba, że widelec służy jedynie do nakładania dania na łyżkę. Je się tylko prawą ręką, gdyż lewa uznawana jest za nieczystą.
  5. Potrawy są mocno doprawione i aromatyczne, przyprawy są najważniejsze w kuchni tajskiej. Zioła według tajów mają właściowości zdrowotne, leczą nie tylko ciało, ale i dusze.
  6. Potrawy najczęściej przygotowywane są na parzę bądź woku.
  7. Ważnym aspektem jest aparycja dania, powinna być dopracowana w najmniejszych aspektach i być przyjemna dla oka.

Tradycyjne dania kuchni tajskiej:

  • Zupa tajska (z warzywami, owocami morza, rybą)
  • Zupa z krewetek
  • Yam
  • Tajskie curry
  • Grillowane owoce morza
  • Ryż na sto sposobów (najczęściej jaśminowy)
  • Pad Thai
  • Sałatka z papai
  • Słodki ryż z mango i mleczkiem kokosowym

Lubicie eksperymentować z gotowaniem i nowymi smakami? Ja bardzo. Dajcie znać czy próbowaliście kuchni tajskiej i jakie są Wasze ulubione potrawy.

(Visited 231 times, 1 visits today)

Dodaj komentarz