Pasztet warzywny z pieczarkami

Dzisiaj przepis na 100% wegański pasztet warzywny z fasolą, pieczarkami i ziemniakami. Z pomysłem zrobienia pasztetu warzywnego nosiłam się już długo, a że akurat miałam warzywa z zupki to powstał taki dziwak. Ze składników wyszła 1 duża keksówka pasztetu.

Składniki:

  • 5 marchewek
  • 1 pietruszka
  • 1 seler
  • 1 puszka czerwonej fasoli
  • 5 ziemniaków
  • kilka pieczarek
  • cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 0.5 szklanki bulionu warzywnego
  • 0.5 szklanki mąki z cieciorki/ziemniaczanej
  • sól
  • pieprz
  • ziele angielskie
  • 1 łyżeczka przyprawy do piernika
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • liście laurowe
  • żurawina

Przygotowanie:

  1. Gotujemy bulion warzywny, marchewki, pietruszkę i seler wyjmujemy z zupy do zmielenia, odlewamy 0.5 szklankę bulionu.
  2. Gotujemy ziemniaki.
  3. Smażymy cebulę kilka minut z solą, dodajemy sprasowany czosnek, smażymy 1 minutę, po czym dodajemy pieczarki i smażymy do czasu aż będą złociste, solimy.
  4. Mielimy warzywa z zupy wraz z fasolą z puszki i ziemniakami.
  5. Dodajemy pieczarki, przyprawy, bulion, mąkę, żurawinę i mieszamy.
  6. Pieczemy pasztet ok. 1h w 180 stopniach. Można jeść na zimno bądź na ciepło, z chlebem lub bez, z majonezem, ketchupem bądź innym sosem.

Polecacie jakieś przepisy na wegańskie i wegetariańskie pasztety?

(Visited 141 times, 1 visits today)

Dodaj komentarz