Wegański sos beszamelowy – przepis, warianty, zastosowanie

Jeden z 5 sosów podstawowych, fundamentalnych sosów, składnik wyjściowy setek dań. O kim mowa? Oczywiście o niezastąpionym sosie beszamelowym. Odkąd staram się nie kupować nabiału, mam duży problem z domową produkcją białych sosów, zawsze coś mi nie pasuje w smaku, czegoś brakuje. Jednak właśnie ten sos beszamelowy wyszedł idealnie, smakuje prawie identycznie jak jego pierwowzór, oparty na mleku krowim i maśle. A zresztą – przekonajcie się sami!

Wegański sos beszamelowy

Składniki:

  • 2 łyżki oleju lub masła roślinnego
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 2 szklanki mleka roślinnego (u mnie sojowe)
  • sól, pieprz, gałka muszkatołowa

Przepis:

  1. Podgrzać olej na patelni bądź w garnku.
  2. Na rozgrzanym oleju podsmażyć mąkę przez 2-3 minuty cały czas mieszając składniki trzepaczką – robimy tzw. zasmażkę (mąka nie może się przyrumienić).
  3. Następnie powoli wlewamy chłodne mleko, cały czas mieszamy trzepaczką, tak by nie powstały grudki.
  4. Gotujemy na małym ogniu i mieszamy aż masa zgęstnieje.
  5. Zestawiamy z gazu, przyprawiamy solą, pieprzem i gałką do smaku (gałka muszkatołowa ma intensywny smak, dodajemy po trochu by nie przesadzić z ilością).

Warianty:

Klasyczny – z dodatkiem soli, pieprzu i gałki muszkatołowej

Sos Mornay – jest to sos beszamelowy z dodatkiem sera oraz (opcjonalnie) śmietany. Aby zrobić wegański sos Mornay dodaj wegański ser bądź płatki drożdżowe. W taki sposób powstanie idealny sos do nachosów lub pieczonych warzyw.

Musztardowy – do podstawowego sosu dodajemy 2 łyżki ostrej musztardy i trochę soku z cytryny.

Czosnkowy – dodajemy czosnek i oregano.

W jakich daniach sprawdzi się sos beszamelowy?

  • Zapiekanki makaronowe
  • Lasagne
  • Sos do szpinaku
  • Naleśniki
  • Ryba (seleryba) pod beszamelem
  • Suflety

Macie jakieś sprawdzone przepisy na wegańską śmietanę i białe sosy?

(Visited 508 times, 1 visits today)

Dodaj komentarz