Takie okazje jak Święta czy Sylwester są największym wyzwaniem dla wegan i wegetarian, szczególnie kiedy muszą zadowolić podniebienia mięsożerców. Musi być pysznie, chrupiąco, szybko i prosto. Przygotowałam dla Was kilka inspiracji i przepisów na zupełnie wegański Sylwester.
Nachosy z serem z ziemniaka lub z quacamole
Dwa dość proste sosy: jeden robiony z ziemniaka, marchewki i płatków drożdżowych, drugi z awokado z dodatkiem limonki i cebuli. Przyprawcie według własnego gustu i zajadajcie się z własnoręcznie robionymi nachosami – jummy!
Pieczona cieciorka
Najprostsza przekąska na świecie. Moje ulubione przyprawy do tego dania to papryka i curry bądź kurkuma oraz oczywiście sól.
- Moczymy cieciorkę min. 12 h.
- Gotujemy cieciorkę 1-1,5 h (krócej jeśli dodamy sodę).
- Ugotowaną cieciorkę mieszamy z 2 łyżkami oleju i ulubionymi przyprawami.
- Pieczemy 20-30 min w 150 stopniach.
Hummus
Danie idealne na każdą okazję. Fajnie smakują w praktycznie każdym połączeniu – z chlebem, tortillą, pokrojonymi na kawałki warzywami. Poszalej ze smakami – ja szczególnie lubię hummus z groszkiem i burakami.
- Moczymy cieciorkę przez min. 12 h.
- Gotujemy do miękkości.
- Blendujemy z sokiem z cytryny i czosnkiem i pastę tahini.
- Dodajemy wybrane przyprawy, oliwę, warzywa i ponownie blendujemy.
Kanapeczki
Opcji są miliony, niektóre zadowolą nawet zatwardziałego mięsożerce. Pasty, pasztety warzywne, kiełbaski, pieczenie. Wegańskie pasy można kupić w każdym większym sklepie, zamówić przez internet np. od Bezmięsnego Mięsnego albo zrobić samodzielnie. Co się przyda? Soczewica, cieciorka, fasola – to podstawa najprostszych przepisów. A do tego mnóstwo warzyw i jeszcze trochę warzyw.
Paszteciki ze szpinakiem
Z ciasta drożdżowego lub wegańskiego ciasta francuskiego. Są pyszną i zdrową alternatywą dla mięsnych przekąsek.
- Smażymy cebulkę na oliwie, pod koniec dodajemy czosnek.
- Dodajemy szpinak i dusimy go około 10 min. Dodajemy sól i pieprz do smaku.
- Możemy również dodać do niego tofu fetę bądź wegańską śmietanę. (opcjonalnie)
- Faszerujemy ciasto i zapiekamy w piekarniku przez 15-20 min w 180 stopniach.
Pieczarkowe nuggetsy
Idealny przepis na pieczarkowe nuggetsy znajdziecie tutaj: https://ervegan.com/2015/03/pieczone-nuggetsy-z-pieczarek . Przygotuj do tego dwa dipy i rozkoszuj się chrupiącą przekąską.
Wegańskich przekąsek jest mnóstwo i są mega różnorodne. To tylko kilka pomysłów, ale pokazują one, że zrobienie bezmięsnej imprezy jest proste i szybkie, a do tego zdrowe i pyszne. Tak na prawdę te przepisy może wykorzystać każdy – weganin, wegetarianin i mięsożerca. Powodzenia!