Tarta z brokułami, papryką i cebulą

Dzisiaj w roli głównej jedno z moich ulubionych warzyw – brokuł, a dodatkowo papryka i czerwona cebula. Tarta z brokułami to świetna propozycja na obiad lub kolacje, ale sprawdzi się również jako lunch do pracy.

Składniki

Ciasto

  • 200 g mąki pszennej lub orkiszowej
  • 100 g masła roślinnego
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka soli
  • szczypta cukru

Masa

  • 200 g śmietany 30%
  • 100 g śmietany 18% lub 12%
  • 4 jajka
  • sól i świeżo mielony pieprz

Nadzienie

  • pół średniego brokuła
  • pół papryki czerwonej lub żółtej
  • mała czerwona cebula

Posypka

  • parmezan
  • szczypiorek
Tarta z brokułami

Przepis

  1. Mąkę przesiać na dużą deskę. W środek wbić jajko. Dodać pokrojone zimne masło, sól i cukier. Dokładnie poszatkować wszystkie składniki do połączenia. Następnie porozcierać masę w palcach. Ugnieść na gładką masę. Zawinąć w folię i włożyć do lodówki na godzinę.
  2. Piekarnik nagrzać do 180 stopni, góra- dół. Zimne ciasto rozwałkować dość cienko, wyłożyć spód i boki naczynia. Zrobić dziurki widelcem. Przykryć folią aluminiową i przysypać suszą fasolą lub ciecierzycą. Piec 15 minut, zdjąć folię i piec jeszcze 10 minut na złoty kolor.
  3. Kiedy ciasto będzie się piekło przygotujemy farsz. Wstawiamy osoloną wodę na brokuły. Warzywo dzielimy na mniejsze różyczki i wrzucamy do wrzątku. Gotujemy 5 minut. Paprykę kroimy w małą kostkę, a cebulą w cienkie piórka.
  4. Do miski wrzucamy jajka, śmietany i przyprawy. Mieszamy widelcem do połączenia masy.
  5. Ciasto wyjmujemy z piekarnika, do środka wrzucamy farsz i zalewamy masą jajeczną. Na wierchu można posypać świeżę zioła, np. prowansalskie. Pieczemy w piekarniku do ścięcia się masy, około 20 minut.
  6. Gotową tartę posypujemy tartym parmezanem i szczypiorkiem.
Tarta z brokułami

Rady

  • Brokuł powinien być ugotowany al dente.
  • Tartę można upiec w naczyniu żaroodpornym lub brytfance. Każdy rozmiar będzie ok. W mniejszym naczyniu tarta wyjdzie wyższa. Ja osobiście wolę niższą tartę.
  • Z tych składników wyjdzie porcja obiadowa dla 3 osób.
  • Jest to świetne dania do zabrania na lunch do pracy.
  • Tarte można jeść zarówno na ciepło, jak i na zimno.

Tarta z brokułami przypadła Wam do gustu? Zajrzyjcie również do przepisu na wegetariańską carbonarę z pieczarkami!

Jaka jest Wasza ulubiona tarta? Wolicie te na słodko czy wytrawne?

(Visited 26 times, 1 visits today)

Dodaj komentarz