Dzisiaj w roli głównej jedno z moich ulubionych warzyw – brokuł, a dodatkowo papryka i czerwona cebula. Tarta z brokułami to świetna propozycja na obiad lub kolacje, ale sprawdzi się również jako lunch do pracy.
Składniki
Ciasto
- 200 g mąki pszennej lub orkiszowej
- 100 g masła roślinnego
- 1 jajko
- 1 łyżeczka soli
- szczypta cukru
Masa
- 200 g śmietany 30%
- 100 g śmietany 18% lub 12%
- 4 jajka
- sól i świeżo mielony pieprz
Nadzienie
- pół średniego brokuła
- pół papryki czerwonej lub żółtej
- mała czerwona cebula
Posypka
- parmezan
- szczypiorek

Przepis
- Mąkę przesiać na dużą deskę. W środek wbić jajko. Dodać pokrojone zimne masło, sól i cukier. Dokładnie poszatkować wszystkie składniki do połączenia. Następnie porozcierać masę w palcach. Ugnieść na gładką masę. Zawinąć w folię i włożyć do lodówki na godzinę.
- Piekarnik nagrzać do 180 stopni, góra- dół. Zimne ciasto rozwałkować dość cienko, wyłożyć spód i boki naczynia. Zrobić dziurki widelcem. Przykryć folią aluminiową i przysypać suszą fasolą lub ciecierzycą. Piec 15 minut, zdjąć folię i piec jeszcze 10 minut na złoty kolor.
- Kiedy ciasto będzie się piekło przygotujemy farsz. Wstawiamy osoloną wodę na brokuły. Warzywo dzielimy na mniejsze różyczki i wrzucamy do wrzątku. Gotujemy 5 minut. Paprykę kroimy w małą kostkę, a cebulą w cienkie piórka.
- Do miski wrzucamy jajka, śmietany i przyprawy. Mieszamy widelcem do połączenia masy.
- Ciasto wyjmujemy z piekarnika, do środka wrzucamy farsz i zalewamy masą jajeczną. Na wierchu można posypać świeżę zioła, np. prowansalskie. Pieczemy w piekarniku do ścięcia się masy, około 20 minut.
- Gotową tartę posypujemy tartym parmezanem i szczypiorkiem.

Rady
- Brokuł powinien być ugotowany al dente.
- Tartę można upiec w naczyniu żaroodpornym lub brytfance. Każdy rozmiar będzie ok. W mniejszym naczyniu tarta wyjdzie wyższa. Ja osobiście wolę niższą tartę.
- Z tych składników wyjdzie porcja obiadowa dla 3 osób.
- Jest to świetne dania do zabrania na lunch do pracy.
- Tarte można jeść zarówno na ciepło, jak i na zimno.
Tarta z brokułami przypadła Wam do gustu? Zajrzyjcie również do przepisu na wegetariańską carbonarę z pieczarkami!
Jaka jest Wasza ulubiona tarta? Wolicie te na słodko czy wytrawne?
(Visited 513 times, 1 visits today)