Wegetariańska carbonara z pieczarkami

Wegetariańska carbonara - pieczarki

Już od dawna planowałam znaleźć wegetariański zamiennik uwielbianego przeze mnie makaronu z jajkami i mięsem. Przepis powstał na bazie tradycyjnej włoskiej potrawy, nie znajdziesz tutaj śmietany czy innych dziwnych dodatków. Zamiast boczku postanowiłam dodać smażone na dość dużej ilości oleju pieczarki. Uważam, że doskonale pasują do tego dania. Można również dodać wędzone tofu lub wegański boczek. To jest jednak najprostsza wersja bez dodatku soi czy mięsnych zamienników. Zapraszam więc na nowy przepis – Wegetariańska carbonara z pieczarkami.

Składniki

  • makron 200 g
  • 4 żółtka
  • tarty parmezan lub inny ser twardy długo dojrzewający (objętościowo tyle ile żółtek)
  • 5-6 pieczarek, ew. pół kostki wędzonego tofu lub boczku od Bezmięsnego Mięsnego
  • sól i świeżo mielony pieprz
  • 2-3 łyżki oliwy z oliwek

Przepis

  1. Ugotować makaron w osolonej wodzie.
  2. Pieczarki usmażyć na oliwie, doprawić solą i pieprzem.
  3. Żółtka zmieszać z tartym parmezanem w dużej misce, doprawić solą i pieprzem.
  4. Gorący makaron wrzucać z odrobiną wody z gotowania do miski z jajkami, energicznie mieszając.
  5. Wyłożyć na talerz, można posypać dodatkowo serem.

Rady

  1. Makaron powinien być al dente, wtedy smakuje najlepiej i jest najzdrowszy.
  2. Pieczarki usmażyć na średnim ogniu, nie dusić. Powinny być złote.
  3. Nie odsączać całkowicie makaronu, woda z gotowania rozrzedzi sos.
  4. Nie dodawać do gotowania makaronu oliwy, sos się nie przyklei.
  5. Wrzucając gorący makaron do jajek trzeba go szybko zamieszać, inaczej zrobi się jajecznica.
  6. Nie ścinaj jajek.
  7. Nie dodawaj śmietany.
Wegetariańska carbonara

To już wszystko. Przepis jest bardzo prosty, jednak bardzo ważne jest to, aby trzymać się powyższych wskazówek. Smacznego!

Chcielibyście żebym umieszczała więcej wegetariańskich przepisów na blogu? Tęsknicie szczególnie za jakimiś daniami będąc na diecie bezmięsnej?

Tutaj znajdziecie przepis na wegański sos beszamelowy – idealny do zapiekanek makaronowych!

(Visited 29 times, 1 visits today)

Dodaj komentarz